Hasil gambar untuk Vijf snelle en gemakkelijke manieren om mooie foto’s van het eindejaarsbal te maken

Het eindejaarsbal is voor de meeste laatstejaarsstudenten in het middelbaar hét hoogtepunt van het jaar. Ze krijgen de kans om zich helemaal op te maken en op te kleden, op een volwassen ‘date’ te gaan en de hele nacht te feesten met vrienden. Ben je de ouder, dan weet je dat de foto’s van het eindejaarsbal een vooraanstaand plaatsje zullen krijgen op de schoorsteenmantel of in het foto-album. Een nieuwe mijlpaal in het leven van een jongvolwassenene. De foto’s zijn dus net zo belangrijk als het bal zelf. Hieronder lees je hoe je de beste balfoto’s maakt.

Zoek een mooie achtergrond

Niemand ziet er goed uit voor een grauwe verlichtingspaal of met een vuilniszak op de achtergrond. Zoek een proper plekje in je huis of in de tuin, liefst iets dat met het thema ‘eindejaarsbal’ te maken heeft zoals voor de limousine of op de trap. Een effen, witte muur of een haag doen het ook altijd goed. Een groene, natuurlijke achtergrond zoals een haag is wel te mijden als de vrouw in het groen gekleed is. Groene cocktailjurken of bruidsmeisjes jurken pakken niet zo mooi op foto’s in het groen.

Oefen met het licht

Een tweede zorg is de juiste belichting vinden. De beste plekjes zijn die met veel natuurlijk licht maar geen te fel zonlicht: een plek in de schaduw op een zonnige dag bijvoorbeeld. Zorg er wel voor dat het koppel helemaal in de schaduw staat en niet het gezicht wel en een ander lichaamsdeel niet. Kijk vervolgens in het menu van de camera en zoek de optie om de flash altijd in te stellen, ook al zal de camera aangeven dat er genoeg licht voorhanden is. 

Zet het koppeltje dicht bij elkaar

Zorg dat het gelukkige koppel dicht tegen elkaar staat wanneer het poseert voor de balfoto’s want dat is toch wel de bedoeling. Wangen die elkaar raken of een lieve knuffel maken de foto. Zoek even online op hoe er geposeerd wordt voor balfoto’s en laat het koppel dit nadoen. Dit is niet altijd gemakkelijk. Het zijn nog tieners en die kunnen heel verlegen worden op zo’n moment. Misschien is het wel hun eerste afspraakje samen. Probeer de sfeer luchtig te houden en probeer de tieners aan het lachen te krijgen om dan snel foto’s te nemen. Op het einde, als ze allebei meer ontspannen zijn, vraag je nog één laatste pose waarbij je ze dichter tegen elkaar plaatst. Zo zullen ze meer ontspannen maar toch dichtbij elkaar op de foto staan.

Neem de juiste pose aan

De juiste pose is om de lichamen van de tieners naar elkaar toe te draaien en ze dan hun bovenlichaam en hoofd 45 graden te laten draaien naar de lens. Als de lichamen naar de lens gekeerd zijn, gaan ze er dikker uitzien. Het hoofd mag een beetje naar voor reiken, om de nek langer te maken. Dat ziet er mooier uit op foto.

Maak ze aan het lachen

Niets zo saai als een geforceerde lach. Als fotograaf is het de bedoeling dat je het koppel spontaan laat lachen. Neem dan ook je tijd voor deze fotoshoot. Rap wat foto’s nemen net voor het vertrek zal niet het gewenste resultaat opleveren.